Der Edvard Munch malte skrik

Utsikten i bakgrunnen på Edvard Munchs mest berømte maleri "Skrik" kan sees fra utsiktspunktet i svingen rett nedenfor campingplassen.

Det står en plakett som forteller at utsikten i Valhallveien rett nedenfor Ekeberg Camping Oslo tilsvarer bakgrunnen i Munchs maleri. La oss straks presisere at Munch IKKE gjorde selve malearbeidet på Ekeberg - bildet ble sannsynligvis malt i Nice sent på høsten i 1893, men stedet der maleren fanget det verdensberømte motivet, er Ekebergåsen:

«Jeg gik bortover veien med to vænner - så gik solen ned - himmelen ble pludselig blodrød - jeg stanset, lænet mig til gjærdet træt til døden - over den blåsvarte fjord og by lå blod og ildtunger - mine vænner gik videre og jeg stod igjen skjælvende av angst - og jeg følte at det gik et stort uendelig skrig gjennem naturen.» SItatet er hentet fra Edvard Munchs notater. De lærde strides om hvorvidt Munchs vandring på Ekeberg tidlig på 1890-tallet var i Geitespranget, eller om det var opp ved Valhallveien. Det finnes ingen fasit, men begge steder "gjør krav på" å være stedet der det skjedde. I Valhallveien står en plakett som markerer hendelsen, mens det på utsiktsplassen ved Geitespranget nede i Ekebergparken er satt opp en ramme, slik at man kan posere i sitt eget personlige Skrik. Ekebergåsen er betydelig gjengrodd siden 1890-tallet, men på begge disse stedene kan man skue utover et landskap som er besnærende likt landskapet man finner i Munchs berømte maleri. For de som er fullstendig uinteressert i kunst og berømte malerier, er utsikten over Oslo by i seg selv helt utsøkt fra disse punktene.