alt om camping i Norge

Dette bør du vite om camping i Norge

Kanskje er du ny i camping-gamet eller kanskje trenger du å friske opp minnet litt. Dette er mye av det du trenger å vite om camping i Norge i 2021.

Camping er en sosial og opplevelsesrik måte å reise på. Coronaviruset har gjort at enda flere nordmenn er blitt introdusert for reisemåten. I juli i fjor var det en økning på 40% overnattinger på campingplasser fra året før, og det er all grunn til å tro at trenden vil fortsette i sommer. Derfor er det spesielt én ting som er viktig i år. 
- Sånn som situasjonen er nå er det viktig å planlegge i god tid. I fjor ble det fullt flere steder. Planlegg ferien nøye og reis gjerne litt utenom de typiske destinasjonene som er veldig populære, sånn at det er mulig å få plass, forteller Jan-Henrik Larsen i NHO reiseliv.

Forhåndsbestilling er smart
Det kan altså lønne seg å booke plass på forhånd, slik at du slipper bomturer. Med flere nye campere og fulle campingplasser er det også lurt å vite hvilke regler som gjelder. Daglig leder på Bogstad Camping, Kjell Veddegjerde, forteller at det finnes et generelt campingreglement som gjelder i Norge.
- Disse må gjestene forholde seg til. Og så gjelder det generelt å holde god folkeskikk og ta hensyn til hverandre, sier han.

Forberedelser er også lurt
Camping handler om å være forberedt, sette seg litt inn i det tekniske ved kjøretøyet du bruker, ta det pent og rolig på campingplassen og være ute i god tid. I år må du trolig også ta hensyn til smitteverntiltak. Campingplassene har egne retningslinjer å forholde seg til hva gjelder coronaviruset.  Andre ordensregler som gjelder er at du er pliktig til å sette deg inn i regler vedrørende brannvern, gass, el-tilkobling og lignende. Graving i bakken er ikke tillatt, og støynivået skal være lavt på dagtid og det skal være nattero mellom 23.00 og 07.00. Spill og lek mellom bobiler, vogner og telt ses helst ikke, bilkjøring skal begrenses til et minimum og avfall skal legges på anvist sted. Sørg også for at grill står trygt og stødig dersom du bruker det, og vis hensyn om du har med husdyr. Plassen skal selvsagt også forlates ren og ryddig til tiden, dersom ikke annet er avtalt.

Priser
Plasspris for campingvogn, bobil eller telt varierer i de enkelte stjerneklassene, som går fra 1-5. I tillegg har flere campingplasser dynamiske priser som endrer seg etter sesong (på samme måte som hoteller og flyselskap). Prisen på hytteutleie varierer også etter standard på hytta, og hva som er inkludert. Husk at hytter har en egen annen klassifisering enn campingplassen generelt. 

Ta ansvar for naturen
Allemannsretten gir oss retten til å ferdes fritt og oppholde oss i norsk natur, men det er to begreper man må sette seg inn i: innmark og utmark. Kort fortalt er innmark områder hvor allmenn ferdsel vil være til bry for eieren av grunnen, mens utmark er områder som skog, fjell, myr, mark og kystområder. Det er f.eks lovlig å slå opp telt i utmark uten grunneiers samtykke, men du må holde deg minst 150 meter unna bebodd hus eller hytte.

Langs veiene, spesielt i de populære områdene, kan det å finne en plass å fricampe for natten virke nærmest umulig. Mange steder er det camping forbudt-skilt, og det er fort stressende å kjøre sene kveldstimer for å finne en plass å slå leir for natten. Derfor lønner det seg å planlegge turen godt og være ute i god tid. Tar du inn på en god campingplass har du selvfølgelig også tilgang til strøm, vann og sanitæranlegg.

Uansett om du velger å campe i utmark eller på en campingplass har du et ansvar for å ta vare på omgivelsene. Husk bålforbudet i perioden 15. april-15. september og ha respekt for regler i fiskevann. Sørg for at du har fiskekort der det er nødvendig (det kan ofte kjøpes på campingplass). Sørg også for å forlate campingplassen like ren og ryddig som du fant den, og ta med deg alt avfall. Ha alltid respekt for naturen og ta vare på den.

Andre ting som er kjekt å vite

  • Per juli 2020 var det 932 statistikkpliktige campingplasser i Norge, spredt utover hele landet. Cirka en tredel av disse er helårsåpne, mens resten har sesongåpnet.
  • Åpningstider på campingplassene er vanligvis fra 07.00-23-00, men flere har døgnvakt. 
  • I tillegg til bobil-, campingvogn- og teltplasser har stadig flere campingplasser også hytteutleie.