Furulunden fra drone med frodig skog, stier og herlige sandstrender

Furulunden - et unikt friluftsområde

Furulunden er et stort natur og friluftsområde på ca 1400 daa, like vest for Mandal bysentrum. Furulunden er en enestående flott naturpark med utallige flotte stier og gangveier, og ikke minst 7 fantastiske sandstrender og nydelige svaberg. Sjøsanden er den største av alle strendene.  I Furulunden kan man flytte seg fra den ene til den andre storslåtte stranden flottere enn den andre og finne akkurat så my le eller svalende luft som ønskes, alt ettersom hvilken vei vinden blåser.

Idyllischer kleiner Strand mit Gras, Pfad, Baum, Fahrrad und Sitzbank

At Furulunden er fantastisk er ikke bare noe lokalpatriotene påstår: Furulunden ble i 2001 kåret til Norges aller beste friluftsområde. I et friluftsland som Norge sider det vel sitt. 

Furulunden ligger ytterst på en halvøy, med Bankefjorden/Skogsfjorden i vest, havet i sør, og Mandalselva i øst. Fra øst mot vest er det rundt to kilometer med sandstrender. Vegetasjonen består av furu og lauvblandingsskog med enkelte felt av gran. 
Området er relatvit flatt, men det finnes en del høyder, blant annet Hobdeheia i enden av Sjøsanden, hvor det er fin utsikt over byen, skjærgården og havet utenfor. Furulunden er et herlig rekreasjonsområde, det finnes vel knapt noe bedre egnet sted i verden for en spasertur eller joggetur. Lokalbefolkningen gidder ikke engang stoppe opp om de møter et rådyr, for det er en helt dagligdags opplevelse.

Wild in grüner Landschaft

Lokalbefolkningen gidder ikke engang stoppe opp om de møter et rådyr, for det er en helt dagligdags opplevelse. 

For 200 år siden var området bare åpne sandsletter. I forbindelse med jordbruk innenfor, iverksatte sorenskriver Friedrichsen planting av et skogbelte for å stoppe sandflukten. Siden furutrær vokser best på sandjord ble dette hovedsakelig valgt, derav navnet Furulunden. Under dyrkningsarbeidene ble det leid inn hjelp fra Skottland, som hadde med seg flere tusen planter av furu og lerk fra hjemlandet. Under okkupasjonen 1940-1945 holdt 2 000 tyske soldater til i Furulunden. Området var da lukket for lokalbefolkningen. Strendene og stiene ble minelagt og det ble bygget utallige bunkere, som man fortsatt ser rester av i dag. 
 

Krumme Pfade zwischen Bäumen und Gewächs in Furulunden

Utallige stier og gangveier - perfekt for vandring, sykkel- og joggeturer!

 

Spielplatz auf dem Land und im Wasser mit spielenden Kindern und Erwachsenen

På en av Furulundens strender, Lillebanken, finnes en bade- og lekeplass : Mellom stolper plassert i en stor halvsirkel, delvis på land og delvis i vann, er det festet ulike typer lekeplassutstyr. På motsatt side er en, også halvsirkelformet, baderampe som starter på land og ender i vann. På land finnes sittekanter av betong, samt dusj og lekeapparater på stranda. Det er også en taubane som starter på land og ender i vann.
 

Ein Junge schwingt auf einer Zipline durch die Luft im Rundingen Spielplatz in Furulunden

Nord for Bankebroa finnes Rundingen natur-lekeplass for barn, med zip-line, lekeapparater, balanse- og klatrestativ i harmoni med naturen. Lillebanken lekeplass er spesielt tilrettelagt for funksjonshemmede brukere.

NB! Det er forbud mot grilling i Furulunden/Risøbankområdet med unntak av tilrettelagte grillsteder på Verksletta, Rundingen Lekeplass og Lillebanken. Ved disse grillplassene er det drikkevann i kraner ved siden av grillene.