Zipline Mosjøen, Helgelandstrappa, Topcamp Mosjøen

Høst hos Topcamp Mosjøen

Mosjøen ligger i Helgeland, og er faktisk nøyaktig midt i Norge, mellom Lindesnes og Nordkapp. Byen har et hyggelig sentrum med historisk trehusbebyggelse, med fjell som reiser seg majestetisk opp på andre siden av elven. Det er nok av opplevelser å hente i Mosjøen, også om høsten!

Øyfjellet (818 m.o.h.) er det mektige fjellet som reiser seg over Mosjøen sentrum. Fjellet er et kjært turområde, men har flere spennende aktiviteter ved seg. Øyfjellgrotta er én av dem, en 500 meter lang kalksteingrotte. Du kan få guidet tur med Naturlige Helgeland, og får da låne utstyr som kjeledress, hansker, hjelm og lykt. Det er noen få kryppartier i grotta, så for deg med klaustrofobi kan det bli en utfordrende tur.

Heldigvis er det også andre aktiviteter for både deg med og uten klaustrofobi. Helgelandstrappen er en av dem, en sherpatrapp med rundt 3000 trinn oppover fjellet. Ønsker du en mer utfordrende rute til toppen kan du prøve Via Ferrata, en klatreløype som tar rundt fem timer. Fra Helgelandstrappen (som også er veien ned for Via Ferrata) finnes Nord-Norges lengste zipline, på hele 700 meter. Ziplinen går fra Øyfjellet, over fjorden og avslutter i sentrum, rett ved Sjøgata. Du får altså en slående utsikt på veien ned. 

Via Ferrata, Helgelandstrappa, Topcamp Mosjøen

Er det klarvær er utsikten fra Øyfjellet rimelig imponerende. Ikke bare ser du utover Vefsnfjorden og Mosjøen, du kan til og med se helt til fjellene De syv søstre, som ligger litt utenfor Sandnessjøen. Det tar bare en times tid å kjøre ut dit, dersom du vil bestige et eller flere av fjellene. En annen populær tur i området er til Rabothytta ved Okstindbreen. Turen over Høglivatnet er også en populær tur, som faktisk 71 grader nord gjennomførte i fjor. Lomsdal-Visten nasjonalpark er også et område som bør utforskes, med sine store variasjoner i terrenget og unikt stykke Helgelandsnatur. 

Gøy på vannet

Trives du godt på vannet? Da er kanskje ribtur noe for deg. Helgeland Opplevelser arrangerer ribtur, med start fra kaia ved Hotellhagen i Mosjøen. Turen går ut til Breimstein Fyr, med flere stopp på veien. Enda mer action får du hvis du vil kjøre båt i nedoverbakke - nemlig på rafting i Auservefsna, som er en av Norges beste raftingelver. 

Litt roligere får du det om du tar SUP-brettet eller kajakken. Du kan leie hos Bua i Mosjøen, eller bli med på arrangerte turer, for eksempel nedover Vefsna med River North.

Sjøgata Topcamp Mosjøen

Historiske Sjøgata

Mosjøen er kjent for historiske Sjøgata, og lokalfolket er et skikkelig kaféfolk. Her er det haugevis av kaféer å velge mellom, og du vil se at det bugner av folk. Hvis du ønsker å varme deg på en god kopp med varm drikke kan chili-latten på Umami varmt anbefales. En annen populær kafé er Kulturverkstedet, et flerbrukshus med kunstgalleri, antikvariat, utleielokaler og kafé.

I september er det også det historiske markedet Tiendebytte i Mosjøen sentrum. 15. september går det av stabelen, og frem til 19. september vil det være marked, musikk og operafest.