Lindesnes Fyr

Lindesnes Fyr på "Sydkapp" er, etter Dyreparken og Sørlandsbadet, Vest-Agders mest besøkte sted. Omtrent 80 000 personer oppsøker Norges aller sydligste fastlands-punkt hvert år. Det 16 meter høye karakteristiske hvite og røde støpejerns-tårnet som troner majestetisk på klippene ved sydspissen av Lindesnes-halvøya, er vel verdt et besøk.

Utsikten rundt tårnet er helt spektakulær og besøkende kan komme opp i tårnet til utsiktsplattformer i toppen. Lindesnes Fyr er like spektakulært i strålende sol, som når naturkreftene viser muskler. Få med deg solnedgangen fra det flotte fjellplatået - men sjekk fyrets åpningstider så ikke tårnet er stengt før du kommer. Det skal være mulig å bestille eksklusiv nattomvisning i fyret med stjernehimmelen som tak.

Lindesnes Fyr er Norges siste bemannede fyr, det er fortsatt to heltidsansatte fyrvoktere. Utover tårnet og fyrvokterboligen, er Lindesnes Fyrmuseum bygget inn i fjellet, med museumsbutikk og kafé. Legg gjerne inn tid i skjemaet for å gå en tur. Det er flere merkede turstier i området. Kart over disse kan kjøpes i museumsbutikken.

Lindesnes Fyr er Norges eldste fyr. Det første, spede lys på «Sydkapp» eller Neset, som det ble kalt, ble tent allerede i 1656. Helt siden middelalderen var dette en av de viktigste landkjenningene for sjøfarende mellom Nordsjøen og Østersjøen/Skagerrak. Farvannet omkring Lindesnes var fryktet, med god grunn. Sjøfartshistorikere har betegnet strekningen mellom Lindesnes og Lista som "et klassisk forlisdistrikt». Mang en skute ble blåst på grunn i dette området med kraftige vinder og havstrømmer.

Det nåværende tårnet i støpejern ble satt opp i 1915 og i 1920 ble det bygget maskinhus slik at fyrstasjonen fikk den utformingen som det fortsatt har i dag. Da ble det også montert tåkeanlegg (megafon-sirene), som var i drift inntil 1987. Det fungerer fortsatt, men brukes kun ved spesielle anledninger.

Under okkupasjonen andre verdenskrig kontrollerte tyskerne fyret og bygget store bunkere, batterier og utallige rom og ganger i fjellet under fyret. Tyskerne ville både sikre navigasjonen for tyske fartøy og ha muligheten til å villede fienden. En stor del av fjellanlegget er tilgjengelig for publikum. Fyrmuseet, kafeen og museumsbutikken ligger i fjellet.

Les mer