teltplass norge topcamp

Tipsene for deg som skal ta med teltet på tur i sommer

Tenker du å ta med deg teltet på ferie i år? Da har vi de beste tipsene til deg her! 

Allemannsretten gir deg rett til å slå opp telt over en natt eller to i utmark, så lenge det er minst 150 meter unna bebodd hus eller hytte. Mange tomteeiere vil ha området for seg selv og lager hindringer og territoriemarkeringer. I praksis er det ikke alltid så tydelig hvor grensene går - og mange vil nok ikke oppleve det så veldig avslappende og hyggelig hvis man bor på trass. Andre utfordringer med villcamping er selvfølgelig sanitærbehov. Allemannsretten gir neppe anledning til å gjøre sitt fornødne der folk ferdes. Det enkleste er å ta inn på en campingplass, i hvert fall veksle på, slik at du får tilgang til ting som dusj, toalett og strøm. Å leie en teltplass på campingplass har flere fordeler, spesielt for deg som skal på en lengre tur eller dersom du er nybegynner. 

Fordelene ved å sette opp telt på en campingplass er kanskje først og fremst at du får tilgang til sanitæranlegg, altså toalett og dusj. I tillegg får du som regel tilgang på strøm. I utmark kan man selvfølgelig ha med seg powerbanks og solcelle-lader, men over litt tid vil dette aldri kunne konkurrere med strøm fra "veggen". De fleste campingplasser har også felleskjøkken tilgjengelig, som kan være kjekt hvis du ønsker å lage mat på mer enn ett gassbluss - eller om været skulle bli dårlig. 

Andre fordeler er at du kan la teltet stå om du planlegger å være over noen dager. Dersom du telter i utmark kan du ikke la teltet stå mer enn to døgn på samme sted, med mindre du har tillatelse fra grunneier. Unntaket her er ved fjernt bebodde steder, som for eksempel høyfjellet. Å sette opp telt på campingplass gir dessuten en grad av trygghet, selv om en betjent campingplass aldri kan gi deg garantier mot tyveri. Det anbefales aldri å la penger, kredittkort, telefon eller andre verdisaker ligge ubevoktet i telt, som tross alt er veldig lett å gjøre innbrudd i.
På en campingplass har du som regel en kiosk/butikk - og ofte et spisested- i umiddelbar nærhet. 

Campingplasser er sosiale steder, som gir gode muligheter til å bli kjent med andre campere. Du vil som regel kunne få hjelp og råd av resepsjonen eller andre gjester om hva du bør få med deg i området - eller dersom du trenger hjelp til praktiske ting. 

Ps! Topcamps campingplasser ligger plassert så du alltid har en haug av muligheter i området! Her snakker vi aktiviteter og opplevelser for alle aldersgrupper - som turer med flotte utkikkspunkter, Via Ferrata-ruter, båtutleie, rafting, klatreparker og zip-lines. Bare for å nevne noe.

Under bildet finner du våre beste telt-tips!

teltplass norge topcamp

Dette utstyret trenger du:

Telt, liggeunderlag, sovepose og - dersom du har plass og ønsker litt mer komfort - pute. I tillegg trenger du primus eller stormkjøkken til å lage mat ved, nok vann til både mat og drikke (på campingplass kan du fylle på), sitteunderlag eller campingstoler, myggmiddel, fyrstikker, solkrem og poser til søppel. Ull er like bra sommer som vinter og et ullsett bør være med i sekken - husk at kvelden kan bli kjølig! I tillegg er det lurt å ha med badetøy og håndkle. Har du plass i bagasjen er det aldri dumt å ha med en liten feiekost med feiebrett - og gjerne også en rive uten skaft (til fjerning av kongler osv som du ikke vil ligge på. Men NB! Om du camper blant nåletrær, anbefales det å fjeerne kongler og kvist, men la barnålene ligge under teltet, de drenerer godt og lager et ørlite tørrere sjikt mot sølete jord, om det skulle bli regn)

Dersom du ikke skal være ved en campingplass, må du huske dopapir, lommelykt og vannkanne(r) etter behov, samt power bank eller annen løsning for telefonlading. 

Tips! Ta med sovemaske, så slipper du å våkne av at det er alt for lyst alt for tidlig. Eller du kan bruke en lue, som du drar ned over øynene. Et annet tips er å alltid ha med slippers eller annet skotøy som er enkelt å ta av og på. 

Tips når du setter opp teltet:

Sett helst opp teltet i dagslys, så ser du hva du gjør og du slipper å styre med det når du er trøtt og sliten rett før leggetid. 

Finn en flat grunn, gjerne på mykt underlag som gress, mose eller lyng. Legg gjerne merke til hvor solen står opp om morgenen, slik at du kan sette opp teltet et sted med morgenskygge så du slipper å våkne halvkokt i et gloheit telt. Unngå å sette teltet i søkk og daler, hvor vannet lett samles. Du vil nødig ende opp sovende i en dam dersom himmelen åpner seg gjennom natten. Dersom det blåser mye bør du også prøve å finne ly for vinden. 

Vær nøye når du slår opp teltet, fest det stramt. Det siste du vil er å stå opp midt på natten og fikse teltet fordi det blafrer for mye i vinden, eller vann samles i duken. Husk å lukke alle nettingene og lukene, slik at det ikke kommer inn insekter. Og ta alltid av skoene på utsiden så du ikke får masse grus og grums inn i teltet (en liten dørmatte kan faktisk også være veldig nyttig!).

Tips når du skal lage mat:

I tillegg til primusen trenger du Zalo og oppvaskkost, kniv, tallerkner, stekespade/sleiv, bestikk, glass eller kopper, skjærebrett og matolje. 

Du trenger selvsagt også maten du skal lage, som bør oppbevares i en god fryseboks. Det beste tipset når du skal lage mat på primus er å forberede alt på forhånd. Det vil si at alt som kan lages på forhånd lages på forhånd og at alt kuttes opp på forhånd, slik at du kan ha det ferdig i tette bokser og beholdere. Sørg for å bruke maten som blir fortest dårlig, først. 

Retter som er enkle og gode å lage på primus er fajitas, supper, pytte i panne, diverse pasta-retter, burger, gryteretter, taco, og ligende. Frokoster som er gode på campingtur er pannekaker (hvor du har laget røren på forhånd), wraps, ostesmørbrød, havregrøt, og egg og bacon. Hvis du vil lage noe skikkelig kosemat kan du bruke ferdig pizzadeig som du får kjøpt på butikken, fylle dem med sukker og kanel, og lage kanelsnurrer, eller du kan lage banan med sjokolade eller den amerikanske klassikeren smore's.

Har du lyst til å oppleve Mosjøen, Mjøsa, Sjøsanden i Mandal eller kanskje det beste av Hallingdal? Eller kanskje vil du holde deg på Østlandet ved Oslo eller Tyrifjorden? Topcamp har plasser til telt, bobil og campingplass, og du kan bestille rett her: