Torpo Stavkirke

Torpo stavkirke er den eldste - og eneste gjenværende, originale - stavkirken i Hallingdal! Det var opprinnelig syv stavkirker i dalen. Den er også den eldste bygningen i Hallingdal, med et mektig stykke imponerende arbeid som er lagt i.

Stavkirkene er kanskje det norskeste kulturminnesmerket av alle. Norsk Stavkirkemuseum ligger i Ål, en spasertur fra ferieparken og vakre Torpo stavkirke ligger kun 10 minutters kjøretur unna. Gol stavkirke (kopi) ligger under en halvtime unna.

Stavkirken ble oppført omkring 1160, og viet til St. Margareta. Det er legenden om hennes martyrium som pryder baldakinen med de kjente maleriene fra andre halvdel av 1200-tallet. Kirken ble bygget i Borgund-stil med hevet midtrom i skip. I 1880 ble koret revet. Resten av kirken skulle også rives, men Fortidsminneforeningen kjøpte skipet, slik at dette ble bevart. Maleriene representerer noe av den mest verdifulle mellomalder kunsten i Norge. Ny kirke i nygotikk ble oppført tett ved den gamle i 1880; i 1970-årene ble store deler av det revne koret funnet under gulvet i den nye kirken.

Stavkirke-tettheten i regionen gjør det helt overkommelig å se en seks-syv stavkirker i løpet av en dagstur fra Hallingdal Feriepark, avhengig av hvor mye tid man ønsker ved hver enkelt.

Les mer