Uranienborg utsiktspunkt

På toppen av Torjusheia, 62 meter over havet og gamlebyen i Mandal, troner det hvite kikkerthuset på Uranienborg - et landemerke i Mandal. Herfra finnes den den flotteste utsikt over byen og langt utover havet. I seilskutetiden var dette utkikksplassen der koner og barn gikk opp for å speide etter mann og far når skutene kom inn Mannefjorden.

Det første kikkerthuset ble bygget på Torjusheia i 1862, til minne om det russiske linjeskipet Ingermanland´s forlis utenfor kysten i 1842. Kikkerten i det første kikkerthuset skal ha vært berget fra vraket av Ingermanland. Navnet Uranienborg skal
ha vært inspirert av Tycho Brahes observatorium utenfor København. Huset har vært bygget opp flere ganger. Ett ble revet av tyskerne under andre verdenskrig, fordi det sjenerte innflygingen til flyplassen på Vestnes. Tyskerne anla også tre kanonstillinger på Uranienborg og fjellet er gjennomhullet av tunneler og bunkere.Dagens hus på Uranienborg er sekskantet, med kikkert som kan dreies slik at en kan se i alle retninger. Det er ryddet stier og satt opp nye benker.

På nasjonale festdager som 17. mai heises flagget på Uranienborg. Speideren sørger også for flagging på søndager i sommertiden. Flaggstang og i sin tid nytt kikkerthus på Uranienborg ble finansiert ved inntekter fra en revy initiert av bypatrioten Lars O Rølland. Rølland heiste det norske flagget på Uranienborg. Han ble arrestert og døde i tysk fangenskap i 1945. Det ligger en minnestein for Rølland ved Kikkerthuset på Uranienborg og det er en befestet tradisjon at det alltid holdes minnetale for Rølland i Mandal på nasjonaldagen.